Herbalpidia
Leave a comment

Detox tips fra Sebastian Pole

blog-streg

Sebastian Pole indlæg

Detox eller ej?
Vi mødte Sebastian Pole i Bristol, da vi lavede et interview til vores bog Rejsen til sundhed. Her lært han os blandt andet om dette. Siden har vi haft lyst til at bombardere ham med endnu flere detox spørgsmål. Blandt andet hvor vigtig detox i grunden er. Altså helt i bund og grund.
Mød her manden bag Pukka, en fuldstændig ufanatisk sundhedsapostel, i et dugfriskt detox interview.

INTERVIEW MED SEBASTIAN POLE
Er detox bare et redskab til at dække den dårlige samvittighed over en ikke så sund livsstil?
Nej, det er en naturlig proces vores krop og sind  går igennem hvert øjeblik af hver dag. Jeg er ikke rigtig tilhænger af sund vs usund. Jeg er mere fan af, at finde fred med hvordan vi lever. Intet er i sagens natur godt eller dårligt. Det er vores forhold til det, der gør det.

Hvis vi laver en mild detox hver dag med vand, urtete, greens og vegetarisk kost – er det da stadig nødvendigt at have en detox periode 1-2 gange om året ?
Det afhænger af dig. Hvis du har et godt stofskifte, lavt stressniveau og et glad sind, så kan du måske undgå noget alt for ekstremt. Men de fleste af os lever et liv, hvor det vil gavne os at  fokusere på en blid afgiftning. Lidt ligesom et årligt service af vores bil eller forårsrengøring af vores hus.

Er det nytteløst at spise greens, hvis vi spiser junkfood og drikke cola en gang om ugen ?
Nej, kan det kun være gavnligt. Jeg er ikke personligt fan af junkfood, men hvis det er det eneste, der er tilgængeligt, når du er ude, så er det kun bedre at inkludere greens. Et tilfredsstillende liv handler om at bringe balance, ikke at holde sig fast i ekstreme yderligheder. En af mine lærere opmuntrede mig til at spise på en restaurant i ny og næ, så mit fordøjelsessystemet fik en “udfordring”. At være perfekt balanceret betyder at et skridt ved siden af er…. ude af balance.

Hvor lidt detox kan gøre en forskel?
En detox i sig selv er temmelig ubrugelig uden næring. Hvis du bare luger din have uden at fodre den med kompost og sunde planter, vil ukrudtet bare vokse op igen. Et blidt udrensning program kan opdatere hele dit system på et par dage. Men det er min holdning, at med indgroede problemer, såsom gigt, er det nødvendigt med længere udrensninger.

Vil du fortælle om en klient, som har gennemført en detox og opnået synlige resultater?
De fleste af mine klienter har behov for udrensning. Symptomerne som træthed, tunghed, osteklokke, manglende koncentration, dårlig hukommelse, træg fordøjelse, dårlig ånde, belagt tunge, ømme muskler og dårlig hud ses som ofte sideløbende med mere ’definerede sygdomme’ . Jeg starter for det meste mine behandlinger med en form for udrensning, om det er fordøjelsen, leveren, blod, nyrer eller sind. Jeg giver Triphala om natten for at rense tarmene, Seven seeds til at hjælpe med at sætte gang i fordøjelsen og Clean Greens for at afgifte og forberede “terrænnet” til nærende tonics. Et nærende program bør altid følge efter en udrensning. Mine favorit urtetonic er Ashwagandha, Shatavari, Chywanaprash og Vitalise .
Jeg husker en klient, der kom til mig med langvarig depression. Hun var overvægtig og sløv, med en tilbagevendende cyklus af nedtrykthed og apati. Efter et par uger på den ovennævnte plan, med nogle specifikke urter der nærede hendes sind, var hun lettere og mere frisk og godt på vej til at finde en mere stabilt sindsstemning og mental fred.

Hvorfor detoxer du? Er det tanken om, hvad det gør ved din krop, eller den følelse du opnår?
Det er begge. Efter en detox føler du dig lettere, har mere energi, er mere vågen og føler dig mere rolig. Selvfølgelig optimerer det også de cellulære funktion og skaber en sund kommunikation mellem immun-og hormonelle systemer.

Hvad er dine bedste detox tips?
Jeg anbefaler ofte at spise kicharee eller en monofaste af lys suppe 1-3 dage, tage triphala, øge de grønne fødevarer, få massage og gå i sauna, og derefter fortsætte med et par dage med fordøjelses krydderier (Seven seeds) og nogle urtetonics som Vitalise eller Ginseng.

I vores bog, fortæller du om din monofaste,  som vi er en stor fan af, fordi man stadig får mad og energi til at fungere normalt, mens man faster. Hvor mange gange spiser du på sådan en dag. Tre eller flere? Har du nogen ritualer i løbet af en monofaste, du vil dele .
Jeg er ikke specielt regelbundet, så det er hvad der passer dig bedst. Hvis du gerne vil tabe dig eller har et trægt system, så er det bedst at spise to gange om dagen. Hvis du er tyndere og mere aktiv, kan du spiser tre gange om dagen. Pointen med en monofaste er at give dit fordøjelsessystem energi til at genopbygge og dit system fred til at hvile, derfor er det bedst at spise mindre end normalt, men nok til at blive næret.

Hvordan kan du holde motivationen til at lave yoga hver dag? Er der nogensinde dage, hvor du ikke gider? Og hvad du fortæller dig selv at komme i gang ?
Det er bare en del af min rutine. Efter jeg har vasket mig og tage mine urter dyrker jeg yoga. Det sætter scenen for, hvordan jeg gerne vil være i løbet af dagen, centreret og klar. Selvfølgelig laver jeg ikke yoga hver dag. Det er en støtte i mit liv, ikke en regel. Det er mere vigtigt at praktisere yogaintentionen i dit daglige liv end at lave nogle yogastillinger. At perfektionere, det er noget, jeg helt sikkert stadig arbejder på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.